Bo Yang Do

Bo Yang Do este un sistem spiritual dar nu este o religie. Bo Yang Do este o stiinta exacta precum matematica, unde executarea anumitor proceduri, duce la rezultatele scontate. Aceasta stiinta o mai putem denumi si „gimnastica spirituala”. Bo Yang Do este un sistem complex de tehnici spirituale yoga, qi gong, tai chi si zen. Posturile corporale (asana), stiinta respiratiei (pranayama), gesturile sacre (mudra), sunetele subtile (mantre), tehnicile de directionare a energiei in organism din Qi Gong, miscarile blande din Tai Chi, metoda de constientizare a respiratiei Vipassana, meditatia Zazen si trezirea energiei Kundalini, toate alcatuiesc Bo Yang Do. Se poate spune ca acest sistem a gasit UNITATEA in DIVERSITATE si ca toate aceste metode sunt strans legate intre ele.

Secolul 20 a fost denumit si secolul vitezei. Noi traim acum in secolul 21, iar oamenii din ziua de azi sunt foarte grabiti si orice ar realiza, o fac pentru rezultate bune si rapide.

In decursul timpului diferite sisteme spirituale au dus mai repede sau mai incet practicantul spiritual acolo unde si-a dorit acesta. Bo Yang Do implica tehnicile de baza din cele mai puternice scoli spirituale. Scopul practicarii Bo Yang Do este de a atinge un corp sanatos datorita miscarilor fizice, o sanatate puternica datorita meditatiei si a purificarilor survenite din tehnicile de respiratie (pranayama), un tonus si o vitalitate mult marita, si nu in ultimul rand elevarea spirituala. In timpul invatarii Bo Yang Do, vom asimila in exercitiile de incalzire si automasajul DO IN.

Bo, deriva din cuvantul Bhogam si inseamna beatitudine materiala si spirituala, iar Yang este principiul activ al dualitatii. Do inseamna cale. Cu alte cuvinte Bo Yang Do reprezinta calea catre starea de armonie intre cer si pamant, intre interior si exterior, stare ce este constientizata si permanentizata, potentata de energia Yang. Bo Yang Do este armonia dintre spirit si materie. Se poate spune cu siguranta ca Bo Yang Do este mai mult decat MENS SANA IN CORPORE SANO (minte sanatoasa in corp sanatos).

Cele 4 etape in practica Bo Yang Do

  • Partea fizica, unde sunt invatate si practicate asanele si miscarile din Tai Chi incluse in sistemul Bo Yang Do.
  • Partea pranica, unde partea fizica este completata prin tehnici de respiratie (pranayama).
  • Partea mudrelor si a mantrelor, unde miscarile fizice si tehnicile de respiratie sunt implinite de gesturi specifice (mudre) si sunete subtile (mantre).
  • Nemiscarea. Tacerea. Pacea. Transcenderea. Este etapa ultima in care se percepe Nada (sunetul subtil suprem). In aceasta ultima faza a tehnicii, prin practica posturii si meditatiei Zazen se va atinge starea de vid, de transcendere.

„Cand ai reunutat la forma si ai transcens calea, esti un om liber, pentru ca poti lua orice forma si poti urma orice cale. Calea te poate duce pana intr-un punct. Rezultatul final e de fapt dincolo de acel punct.”

Marius Vornicescu